روز ملی جمعیت

3 خرداد 1399

باروری یکی از مهمترین اتفاقات زندگی مشترک برای هر زوج است و داشتن فرزند بر استحکام خانواده می افزاید.توجه به زمان فرزندآوری یکی از نکات مهم در باروری سالم است.سن مادر یکی از مهم ترین عوامل باروری سالم بوده و با افزایش سن علاوه بر کاهش شانس باروری موفق، احتمال مشکلات سلامت مادر و جنین و مشکلات دوران بارداری و هنگام زایمان افزایش خواهد داشت. متاسفانه تاخیر در فرزندآوری در 10 تا 20 سال گذشته افزایش یافته است و این مسئله با افزایش خطر ناباروری، عوارض حاملگی و عوارض جنینی همراه است.

امروزه ناباروری وابسته به سن به دلایل مختلف دیده می شود.بسیاری از خانم ها ازدواج خود را تا حدود 25 تا 30 سالگی به تاخیر می اندازند که این مسئله همراه با تاخیر در تولد اولین فرزند، موجب کاهش در تعداد فرزندانی می شود که هر خانواده می خواهد و بنابراین تعداد فرزند دلخواه یک خانواده تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

تک فرزندی پدیده ای است که به دنبال صنعتی شدن جوامع امکان رخداد آن افزایش می یابد.مطالعات کشوری نشان داده است که در خانم های برخوردار از تحصیلات دانشگاهی، احتمال تک فرزندی نزدیک به ده برابر خانم هایی است که از تحصیلات برخوردار نیستند. تک فرزندی مشکلات متعددی را برای فرزند، پدر و مادر و کلان جامعه می تواند به دنبال داشته باشد.از آنجایی که احتمال تک فرزندی در خانواده تحصیل کرده بیشتر است، گسترش این امر ممکن است سبب شود که در آینده ای نه چندان دور سهم کودکان با ضریب هوشی بالا در جامعه کمتر شود و به تدریج میانگین ضریب هوشی جامعه رو به کاهش نهد.

اين امردقيقا همان رهنمودمقام معظم رهبري است كه مي فرمايند:

“يكي ازمشكلات ما اين است كه برجسته ترين زوج هاي ما كه نخبگان هستند كمترين فرزند را دارند كه اين يك ضرر بزرگ است چون كشور را از ژن انسان هاي برتر محروم مي كنيم.“

حکیمه وحدتیان-کارشناس برنامه باروری سالم و جمعیت معاونت بهداشتی

تاریخ بروز رسانی:   13 خرداد 1399