دکتر محمد اسماعیل مطلق در کارگاه کشوری ازدواج سالم و پایدار و خودمراقبتی سازمانی در بوشهر اظهار داشت: میزان باروری کلی بر اساس آخرین تحقیقات جمعیتشناسی ۱.۹ در کشور است ولی در سرشماری سال ۱۳۹۰ این نرخ ۱.۸ دهم است.
وی ادامه داد: در استانهای مختلف این نرخ متفاوت است بهطور مثال در استان هرمزگان و سیستان و بلوچستان این نرخ بالای ۲.۱ دهم است ولی در استان گیلان و مازندران و تهران پائین تر از ۲.۱ دهم است.
مدیرکل دفتر سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت اضافه کرد: بر اساس نظر جمعیتشناسها اگر استانی که نرخ باروری آن کمتر از ۲.۱ است، این جمعیت در سالهای بعد یعنی حدود ۲۰ سال بعد دچار آسیب و در معرض تعدیل سلامتی قرار میگیرد و تعداد سالمندتران جامعه زیاد خواهد شد و جمعیت جوان و پویا و بالنده کمتر خواهد شد.
وی تصریح کرد: مسئولان باید تمام تلاش خود را به کار ببندند که هرسال نرخ باروری جمعیت نسبت به سال قبل بهتدریج افزایش یابد. باید نخبگان، تحصیلکردهها و آحاد جمعیت به افزایش این نرخ بیشتر کمک کنند چون در این زمینه بیشترین مشکل را داریم و نرخ باروری در این قشر کم است.
دکتر مطلق بیان کرد: قشرهایی که وضعیت اقتصادی خوبی دارند نرخ رشد جمعیت در آنها کم است و باید برنامهریزی کنید این نرخ را به ۲.۱ نزدیک شود؛ این قشرها باید اول ازدواج کنند و بعد از ازدواج فرزند آوری کنند و از تکفرزندی پیشگیری کنند و مطرح کردن همه این مسایل پشتوانه علمی دارد.
تکفرزندی آسیبزا است
وی تصریح کرد: اگر اصرار وجود دارد که تکفرزندی نباشد، به علت این است که در کشورهای مختلف تحقیقاتی صورت گرفته و در کشور ایران نیز صورت گرفته است؛ آسیبها و مشکلاتی که تکفرزندی برای جامعه و خانواده در آینده دارد، پدر و مادر پیر میشوند و فرزند خودش تنها است. در بسیاری از کشورها برای تکفرزندی قانون وضع کردهاند.
مدیرکل دفتر سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت افزود: وزارت بهداشت و درمان بر روی سلامت تأکید دارد و اگر سلامت و ارتقای سواد سلامت را در کشور گسترش و مرگ را کاهش دهیم و ازدواج سالم داشته باشیم و سن ازدواج را کاهش دهیم و طلاق کاهش پیدا کند میزان باروری کلی به ۲.۱ نزدیک خواهد شد.
وی گفت: اگر سن ازدواج دو سال پایینتر بیاید مشکل نرخ باروری کلی کشور کمتر خواهد شد و یکی از کارهایی که مسئولان باید دنبال کنند و ما در وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی با جدیت دنبال میکنیم این است که باید نقش ازدواج در ارتقای سلامت مردم و ارتقای امید به زندگی مردم را افزایش دهیم.
مدیرکل دفتر سلامت خانواده، جمعیت و مدارس وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: مسئولان باید مردم را به ازدواج و نقش آن در ارتقای سلامت جامعه آگاه کرده و دیدشان را نسبت به این موضوع حساس بهتر کنند.